Etetés az idősek

Etetés az idősek

Az idősek megfelelő táplálkozása mindig a mediterrán étrend alapvető kritériumain alapul, nem különbözik túlságosan az egészséges felnőtt “ideális” táplálkozásától.

A kiegyensúlyozott étrend minden életszakaszban feltüntetésre kerül: ez az ajánlás még inkább érvényes az időseknél a hosszú élettartam és az egészség biztosítása, valamint a fertőző betegségek, a szív-és érrendszeri, valamint az anyagcsere-rendellenességek kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében.

Táplálkozási problémák az időseknél

Táplálkozási problémák az időseknélAz idősek körében végzett számos élelmiszer-felmérés megállapította, hogy az idősek gyakran nem táplálkoznak megfelelően az egészségi állapotukhoz, és monoton étrendet követnek, kevéssé változatosak: alapvetően főtt zöldségek és gyümölcsök, sok bor, kevés tej, túlzottan sós ételek, tojás nélkül, csak egyfajta hús, túl sok ízesítés.

Ezeket a korlátozott étrendeket általában súlyosbítja egy tökéletlen fogazat, amely problémákat okoz a rágás és a nem megfelelőség. Étvágytalanság, viszont súlyosbítja, hogy az állam a magány, amelyben idős emberek gyakran élnek, ami oda vezethet, mint egy másik következménye, hogy a felfokozott kereslet az élelmiszerek gazdag szénhidrátok: tészta, rizs, édességek (mind a pszichológiai, a kártérítés, a könnyű készítmény).

Ezeknek az elhúzódó táplálkozási hibáknak köszönhetően gyakran előfordulnak az alultápláltság súlycsökkenéssel járó esetei (ami jelentősvé válik, ha a csepp hat hónapon belül meghaladja a 10% – ot), aszténia, a fertőzésekkel szembeni rossz ellenállás.

Vannak olyan ellentétes esetek is, amikor az emésztőrendszeri rendellenességekkel, a vércukorszint-rendellenességekkel, a túlsúlygal, a kardiovaszkuláris rendellenességek hangsúlyozásával kapcsolatos magas kalóriatartalmú étrendek vannak.

Táplálkozási rendszer az időseknél

Táplálkozási rendszer az időseknélBármi legyen is a diagnosztizált eset, az időskorúak sajátos fizikai és mentális szempontjai “puha” beavatkozási stratégiát javasolnak, amelynek célja a táplálkozási rendszer racionalizálása, nem pedig radikális módosítása. A kalóriaigény az időseknél a fizikai aktivitás és az izmok csökkenése miatt csökken, így a megfelelő súly fenntartása érdekében kevesebbet kell fogyasztania, mint felnőttkorban.

Átlagban egy normális idős ember mérsékelt fizikai aktivitás 1700-2000 kcal van szükség, és elegendő, kevesebb, mint 1700 kcal, ha stratate nők és nagyon idős és ülő alanyok, és akár 2400 kcal, ha rétegzett férfiak nem túl öreg, jó fizikai aktivitás vagy alultáplált alanyok.

Nagyon fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő követelmény, hogy a fehérje (0,8 g prot/Kg testsúly): nyilvánvaló, hogy a fehérje legyen az magas biológiai érték, ami könnyen felszívódik a szervezetben, amelyeket igénybe lehet venni a darált húst, majd az egyik fiatal állatok (csirke, nyúl, pulyka), hal (fagyasztott), különösen megjegyezte, a gyengédség, a kötőszövet, a jelenléte, az omega-3 zsírsavak, amelyek hasznos harci az atherosclerosis betegség. A halak fogyasztása hetente legalább háromszor ajánlott.

A lipid aránya nem haladhatja meg az összes kalória 30% – át (a telített/egyszeresen telítetlen/többszörösen telítetlen zsírsavak aránya 1, a koleszterin pedig nem haladja meg a 300-400 mg/nap értéket).

A fűszerezéshez és a főzéshez extra szűz olívaolajat (esetleg nyers) ajánlunk olajsav (egyszeresen telítetlen), természetes antioxidánsok, például E-vitamin és a jó emészthetőség érdekében.

A glicid részarány a teljes kalória 50-55% – A, ebben az összegben az egyszerű glikidok nem haladhatják meg a 15-20% – ot annak érdekében, hogy ne okozzanak változást a vércukorszintben (általában nem több, mint 20 g szacharóz/nap).

Az idősek étrendjében a rost táplálékfelvételét (25-30 g/nap) kenyér, tészta, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával kell elérni. Ha az összeg növekszik (a székrekedés problémáinak csökkentése érdekében) nemkívánatos hatásként fokozott tápanyagvesztést okozhat.

Hidratáció, mikrotápanyagok az étrendben az idősek

Hidratáció, mikrotápanyagok az étrendben az idősekÁltalában az idősek keveset isznak, mert csökkent a szomjúság stimulusára való érzékenység. Bizonyos körülmények között (láz, diuretikus terápiák, túlzott izzadás) a víztartalom tovább csökken. Naponta egy 60-65 éves alanynak 30-35 ml / kg testtömeg-vizet kell bevezetnie, mind klasszikus formájában, mind élelmiszeren keresztül. Az idősebbeket hangsúlyozni kell a víztől eltérő folyadékok bevezetésére, étkezés közben, reggel éhgyomorra és délután közepén ajánlott levesek, húsleves, gyümölcslé, tea, kamillatea, gyógytea, egy pohár bor étkezés közben), hogy legyőzzék a szövetek természetes kiszáradását, akár azért, mert a vízcsere megkönnyíti a hulladék eltávolítását.

Az idősek etetésénél a tejet részben sovány (lehetőleg pasztőrözött, nem sterilizált) kóstolni kell, különös tekintettel a toleranciára, különösen azok számára, akik az évek során elhanyagolták ezt az ételt. A laktóz (tejcukor) használatához nem szokott gastroenterialis készülék fájdalommal, görcsökkel reagálhat. A megfelelő kalciumbevitel (az osteoporosis elleni küzdelemhez elengedhetetlen) biztosítása érdekében laktózmentes tej, joghurt, sajtok használhatók.

Az életkor előrehaladtával az idősek étrendjében a vitaminszükséglet nem csökken, de ellenőrizni kell a bél felszívódásának lehetséges változását, az esetleges étkezési hibákat, valamint azt, hogy gyakran a D-vitamin hiánya fordulhat elő a napfénynek való csökkent kitettség miatt. A vitaminok és ásványi anyagok iránti igényt úgy lehet biztosítani, hogy az időseket segítik a napi szakácskodásban (ahelyett, hogy fűtött ételeket használnának), friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásában, a tartósított, előfőzött és konzervált ételek használatának csökkentésében. A teljes kalóriaigényt 4-5 kis étkezésre kell osztani, hogy ne terhelje túl az emésztést.