Diéta idős nap mint nap. Élelmiszer és mennyiség

Diéta idős nap mint nap. Élelmiszer és mennyiség

Minden korban a táplálkozás minősége alapvető szerepet játszik az egész szervezet egészséges tartásában. Az ultra hatvanöt éves alacsonyabb általános kalóriaszükségletével szemben, nagyrészt a bazális anyagcsere élettani csökkenésének köszönhetően, az idősek étrendjében szigorú egyensúlyt kell biztosítani a különböző tápanyagok között. Fontos, hogy az idősek megtalálják az élelmiszerben az összes olyan vegyületet, amelyre szüksége van a szövetek legjobb megőrzéséhez. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a három alapvető összetevő soha nem hiányozhat: szénhidrátok, protidek (fehérjék) és lipidek (zsírok), valamint vitaminok és ásványi sók.

Az idősek helyes étrendje

Az idősek helyes étrendjeA szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek a tészta, a kenyér, a burgonya és a hüvelyesek, és fontos szerepet játszanak energiaforrásként. A fehérjék bőséges húsban, tejtermékekben és tojásban találhatók, és lehetővé teszik a sejtek és szövetek természetes cseréjét. A zsírokat, bár számos klisé borítja hátrányukat, még mindig be kell venni az étrendbe, mivel nagyon fontos szerepet játszanak az összes sejtmembrán funkcionalitásában.

Mielőtt elkezdené az ideális idős étrend érdemeit, kívánatos a víz témájában élni. Az évek során a test csökkenti a szomjúság ingerét, ami az idős ember egyre kevesebbet iszik. Ennek nem kell megtörténnie, mivel a szenilis korú víz központi szerepet játszik a vesefunkció aktív tartásában és a megfelelő szöveti hidratáció megőrzésében. Ezért ösztönözni kell a folyadékok bevitelére irányuló cselekvési ösztönzést, amely-ne feledje-több különböző forrásból származhat: tej, gyümölcs, zöldség, húsleves vagy zöldség stb. Mennyiségi szempontból továbbra is érvényes az idősek számára is, az általánosan elfogadott hivatkozás napi körülbelül 1, 5-2, 0 liter vízre vonatkozik, figyelembe véve a gyakori izzadás esetén esetleg kissé magasabb értékeket (nyári időszámítás). A napi étrend pragmatikusabb megközelítésével foglalkozni, amelyből az idősek heti étrendjét is származtathatjuk ,a témát a fent látható fő tápanyagok szerint oszthatjuk meg (forrás: Inran egészséges táplálkozási irányelvek)

Diéta idős: szénhidrát (energia) követelmények)

Diéta idős szénhidrát (energia) követelmények)Numerikus szempontból a szénhidrátoknak az idős étrend teljes napi kalóriájának mintegy 60% – át kell fedniük. Ez azt jelenti, hogy egy 75 évesnél idősebb egyén számára, aki naponta átlagosan 1700-1950 kalóriát fogyaszt, ha férfi, 1500-1750 kalóriát fogyaszt, ha nő, a gabonafélék, hüvelyesek, kenyér stb.nem haladhatja meg az 1095-ot, illetve a 975 kalóriát a 24 órában. Az idősek étrendjében a maximális finomított cukrokra (édességekre) kell csökkenteni.

Az idősek által naponta bevitt fehérjék kiszámítása egyszerű matematikai egyenértékűségen alapul: a grammban kifejezett követelmény megegyezik a testtömeg kilogrammjának számával. Ezért, ha a személy súlya 75 kilogramm, akkor naponta körülbelül 75 gramm fehérjét kell bevennie. E tekintetben hangsúlyozni kell, hogy nagyon fontos biztosítani az esszenciális aminosavak, azaz a fehérjék összetevőinek jelenlétét az élelmiszerekben, amelyeket a szervezet nem képes öntermelni. Ezek kizárólag állati eredetű élelmiszerekben (tejtermékek, tojás, hús és hal) találhatók. Az idősek számára jobb, ha inkább fehér húsok (csirke, pulyka), nem sült hal, mert több emészthető, kevesebb zsírt. Energia szempontjából a protidek nem haladhatják meg a napi összes kalória 15% – át.

Zsírok fedezi, a fennmaradó kalória tartalma, azaz mintegy 25% – át, esetleg közé lipidek növényi eredetű (olívaolaj, majd mag olaj), valamint az állati eredetű (tej, zsír, zsírt, szalonnát). Az előbbieket előnyben kell részesíteni az idősek étrendjében, míg a hideg vágásokat és a kolbászokat általában a maximálisra kell csökkenteni. A zsírok szintén nagyon fontosak a zsírban oldódó vitaminok, például az a, D, E és K vitaminok szállítására, amelyek kizárólag a zsírra rögzíthetők.

Ha az étrend kellően változatos és gazdag szezonális gyümölcsökben és zöldségekben, a vitamin-vagy sóhiánnyal kapcsolatos problémák nem merülhetnek fel. Figyelembe véve azonban a kalcium jelentős kimerülését, különösen az időseknél (a csontszövet csökkentése), jó biztosítani ennek az elemnek a rendszeres forrását tejszármazékokból vagy zöld leveles salátákból

Diéta idős referencia

Diéta idős referenciaAz idős (70 év feletti) nő példaértékű heti étrendje a következő napi menü variációin alapulhat, a személyes ízléstől és az évszaktól függően. Az idős férfi a jelzettnél valamivel magasabb mennyiségeket is figyelembe vehet (forrás: Dott.sa Delia Belluccia-táplálkozási-e Dott.sa Teresa Spadaro):

reggeli: egy csésze tej vagy joghurt, friss vagy facsart gyümölcs (cukrozatlan), rusks (száma körülbelül 4);

reggeli snack: friss gyümölcs;

ebéd: rizs vagy tészta (70g), fehér hús vagy olajos hal vagy kenhető sajt, kenyér korlátozott mértékben, gyümölcs;

délutáni snack: friss vagy szárított gyümölcsök (mandula, mogyoró, dió stb.).);

vacsora: zöldségleves (pl. gabonaleves)vagy zöldségleves, gyümölcs.